“Allianoi diye bir yer yok” diyen bakanımızdan yeni açıklama: Orası domates ihraç merkezi
Bakan diyor ki:
“Orası ‘Allianoi’ değil. ‘Allianoi’ diye bir yer o kişinin uydurduğu bir kelimedir. Bunu ben ispat ettim. Bunu çok net söylüyorum. Bununla ilgili TRT’yi yanıltmışlar, bir tarihte belgesel diye hazırlamışlar. Belgesel olduğuna göre belgesini gönderin dedim. Böyle bir tarihi kayıt gösteremediler. Genel müdürken TRT’ye sert bir yazı yazdım. Neticede kendim baktım.Orada Paşa Ilıcası adıyla bilinen Türkiye’nin her tarafında olan bir ılıca, kaplıca var. Geçmiş dönemde eski bir valimizin zamanında restore edilmiş. Beton duvarlar var. Mermerler konmuş. Sadece Peri Kızı adı verilen bir eser çıktı, Bergama Müzesi’ne kondu. Her tarafta olan mozaikler var. “
( http://www.ntvmsnbc.com/id/25127746/ )
İşte bu yüzden bakanımızı daha yakından tanımış olmayı dilerdim. Peri Kızı heykelinin, milenyumu aşkın yaşta mozaiklerin çıktığı toprağa bakıp da “Burası olsa olsa Paşa Ilıcasıdır” diyebilen, bunları bir yerin tarihi bir yerleşim olduğunu düşünmek için yeterli kanıt olarak görmeyen düşünce akışını çok merak ediyorum. Dahası, Paşa Ilıcası söylemi tutmayınca Söz Sende programında yeni açıklama da geldi: Orası domates ihraç merkezi.
“Buradaki eserler bir sütun ve çeşmeden ibaret. Her yerde var. Biz çıkarmasak kimsenin haberi yoktu. Benim işim baraj yapmak ama burayı daha iyi korumak için üzerimize düşeni hakkıyla yerine getirdik.” ( http://www.gazete5.com/haber/bakan-veysel-eroglu-ndan-allianoi-savunmasi-21-ekim-201-51262.htm )
Allianoi’ye 2008’de gidebilmiştim. O zaman da sular altında kalacaktı, kampanyalar sürüyordu. Neyse ki hala sürüyor, hala kararlılıkla sahipleniliyor. Hala, biri çıkıp Allianoi bir sütun ve çeşmeden ibaret dediğinde inanmayanlar, gidip orayı görenler var. Şimdi üstü kum örtülü, giden göremez ama fotoğrafta bir sütun ve çeşme dışında bir takım şeyler görünüyordur sanırım. Tabii, insanın işi baraj yapmak olunca, DSİ’den Çevre ve Orman bakanlığına atanınca, mozaikler de zaten her yerde olunca, uygarlık tarihinin kıyısından köşesinden bir takım kalıntılardan feragat etmek kolay oluyor. Canım Anadolu, Medeniyetler Beşiği, zamanında buranın domates potansiyelini çeşit çeşit uygarlık görmüş mozaik, heykel, kıl yün bırakmış diye barajımızdan mı olalım? Evet, Allianoi çevresindeki bereketli topraklar domates ihraç merkezi. Aslında bakan bu noktada yanılmıyor da, bir yer hem domates ihraç merkezi, hem Paşa Ilıcası, hem Allianoi diyemiyor. Allianoi yok, olması işimize gelmez. İşimiz baraj yapmak. Ne de olsa:
“Baraj çevreyi tahrip etmez. Köye giden yol kadar bile.Çevreye güzellik veriyor.” ( http://www.haberturk.com/polemik/haber/588963-firtina-vadisine-baraj-guzel-olur )
Ekolojik sistemlerin bütüncüllüğü bir yana, çıplak gözle görülebilecek şeylerden bile bihaber, mesela Çoruh Vadisini görmemiş, heyelanları, suyun rengini bilmeyen bir bakanımız olduğunu düşünmüyorum. Bakan biraz Punk sanki ha? Barajlarla toprak vandalizmi bir nevi. Yoketmek güzeldir. Bir no future, bir asi tavır genel geçer doğrulara karşı..
“Çıkan eserleri kimse düşünmezken kendisinin müze yapılmasını teklif ettiğini anlatan Eroğlu, ”Baraj olmasa köprü tamamen elden gidiyordu, tarihi eserler yok olacaktı, o zaman neredeydi çevreciler, neredeydi sanatçılar? Hassasiyetlerine teşekkür
ediyorum, hepsinin başımın üzerinde yeri var ancak sadece konuşmayla olmaz, ‘ellerini biraz da cüzdanların atsınlar’ dedim. Her türlü tekliflerine açığız” diye konuştu.”
( http://www.gazete5.com/haber/bakan-veysel-eroglu-ndan-allianoi-savunmasi-21-ekim-201-51262.htm )
Üstüne üstlük barajlar olmasa, hızla yokedilme tehdidi görünmese, hiçbir yetkilinin korunması gereken alanlarda gerekeni yapmayacağı fikrini kabullenmiş bakanımız. Bunu fırsata çevirebilen düşünce akışından da istiyorum. Pratik, girişimci zeka, muhalefetin enerjisini nakde çevirmek için önerilerle geliyor:
“Ben Tarkan’ı severim güzel şarkılar söylüyor. Keşke bize de sorsaydı dedim. Sanatçıların hassasiyetinden memnunuz.Orada çok öenmli masraflar yapılacak mümkünse sanatçılar da fon hazırlasın.Baraj için değil, tarihi eserler için hassasiyetlerini ellerini cüzdanlarına atarak göstersinler diyorum.” ( http://www.haberturk.com/polemik/haber/588963-firtina-vadisine-baraj-guzel-olur )
2008’den birkaç sallapati Allianoi fotoğrafı; tüm iki sütun, bir heykel, bir dizi mozaik, bir miktar sıcak su, azıcık medeniyet, bir takım tarihi bilimsel kaygılar, çevreye bağımlı yaşam derdi gibi göstergeleri yeterli bulmayıp Allianoi değil Paşa Ilıcası, domates dünyası diye tutturanlara gelsin:
[embpicasa id=”5688367619195184145″]
Kızım sen de iki mozaik gördün kendinden geçtin. Her yerde var onlardan, hadi bakiiim kapatma dükkanın önünü..